Tuesday, August 23, 2011

Boleh Tangguh Bayar Yuran

Assalammualaikum,Salam Ramadhan,serta Salam 1 ASPIRASI buat pembaca-pembaca Media Kampus UKM sekalian. Semalam, 22 Ramadhan bersamaan 22 Ogos 2011, YBM Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin telah mengeluarkan kenyataan di laman web beliau, http://khalednordin.com yang pastinya dapat membuatkan bakal mahasiswa/i baru menarik nafas lega apabila mereka TIDAK perlu membayar yuran semasa sesi pendaftaran.


*klik gambar untuk lebih jelas

*klik gambar untuk lebih jelas

Boleh tangguh bayar yuran
Oleh SITI MAISARAH SHEIKH RAHIM
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 22 Ogos – Seramai 41,267 pelajar baru yang bakal mendaftar di institut pengajian tinggi awam (IPTA) sesi akademik 2011/ 2012 bermula 3 September ini boleh menarik nafas lega apabila mereka tidak perlu membayar yuran semasa sesi pendaftaran.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed khaled Nordin berkata, yuran pendaftaran itu hanya akan ditolak daripada pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang dipohon pelajar sebaik sahaja pinjaman mereka diluluskan.

Katanya, langkah itu sebagai meringankan beban mereka terutama golongan berpendapatan rendah sekiranya terpaksa mengumpul wang atau berhutang semata-mata untuk tujuan itu.

“Pelajar tidak perlu fikir untuk membawa wang semasa sesi pendaftaran nanti. Walaupun surat tawaran ada menyatakan kos yuran pendaftaran yang perlu dibayar, tetapi mereka tidak perlu ambil kira semua itu dan boleh pergi daftar tanpa perlu bayar apa-apa.

“Jadi tidak ada sebab mereka tidak mahu pergi universiti kerana tidak ada duit. Ini satu berita baik untuk mereka,” katanya kepada Utusan Malaysia dalam satu sesi temu bual khas di pejabatnya, di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohamed Khaled berkata, PTPTN menyediakan pinjaman berjumlah RM4 bilion kepada kira-kira 206,938 pemohon pinjaman pada tahun ini.

Daripada jumlah itu, katanya, sebanyak RM53.4 juta diperuntukkan sebagai Wang Pendahuluan Pembiayaan (WPP) kepada seramai 35,664 pelajar yang layak berjumlah RM1,500 setiap orang.

“Semua pelajar layak membuat pinjaman PTPTN. Bagaimanapun, WPP itu hanya ditawarkan kepada mereka daripada keluarga berpendapatan kurang RM4,000 dan belum pernah mendapat pembiayaan PTPTN.

“Namun, mereka yang lain turut mendapat manfaat apabila mereka boleh menangguhkan yuran semester pertama melalui pemotongan pinjaman PTPTN,” katanya.

Tambah Mohamed Khaled, PTPTN telah meluluskan pembiayaan kepada 1.8 juta pelajar sehingga tamat pengajian mereka berjumlah RM39.87 bilion setakat 31 Julai lalu.

“Pada 2010 sahaja, PTPTN membelanjakan RM3.86 bilion kepada 188,000 pelajar.

“Keperluan menampung kos pengajian tingi meningkat setiap tahun. Bagaimanapun, kerajaan sentiasa berusaha memastikan keperluan kewangan pelajar dapat ditampung melalui bentuk pinjaman,” katanya.
SUMBER : UTUSAN MALAYSIA
Posted in Ministry of Higher Education


Justeru, pengumuman ini diharap dapat membantu bakal mahasiswa/i mendaftar dengan lebih lancar pada 7 September 2011 nanti tanpa perlu risau akan bayaran yuran yang perlu dibayar pada hari pendaftaran. Ini juga merupakan inisiatif pihak Kementerian Pengajian Tinggi untuk membantu mahasiswa/i dari keluarga kurang berkemampuan untuk menempatkan diri di universiti yang telah ditawarkan kepada mereka tanpa sebarang masalah kewangan. Kami dari Kelab Aspirasi UKM mengucapkan selamat menempuh kehidupan baru di Universiti Kebangsaan Malaysia dan meneruskan matlamat untuk belajar bersungguh-sungguh buat semua mahasiswa/i yang bakal mendaftar pada kemasukan September nanti kerana BELAJAR LEBIH BAIK. Sekian, Mahasiswa Tunjang Aspirasi Universiti.


Teguh, Setia, Bersatu !

4 comments:

Anonymous said...

UNTUK PENGAJIAN SARJANA PULA, BOLEH TANGGUH BAYAR YURAN ??

~GM~ said...

bru jer smangat nk byar
xpe la..

Ahmad Krusi said...

naper GM ko da kaya sgt ker.
hahaha

ASPIRASI UKM said...

anonymous ;

maaf, pelajar sarjana tidak terlibat.. potongan terus PTPTN ini hanya melibatkan pelajar-pelajar ijazah pertama sahaja.

Entri Hit Tertinggi

ASPIRASI UKM. Powered by Blogger.